Szarvas Város Önkormányzata

Digitális adatbegyűjtők a természettudományos kísérletekben

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban zajló természettudományos héten került megrendezésre egy különleges kísérleti bemutató. Iskolánkban működik egy tehetséggondozó program, amely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg, és a digitális kompetenciák erősítését célozza.

A természettudományos kísérletek klasszikus formái mellett az Öveges laborban lehetőség nyílik több, modern eszköz alkalmazására is. Ezek közé tartoznak a különböző adatbegyűjtő szenzorok, amelyek egy digitális készülékhez kapcsolva tudják a külvilág adatait begyűjteni, és digitális formában tárolni. A készülék adatait közvetlenül, vagy számítógép közbeiktatásával kivetíthetjük. A mért adatok így elemezhetők, további számítások készíthetők egy-egy gombnyomás segítségével.

Ezeknek az eszközöknek a használatával ismerkedhettek az érdeklődő diákok és kollégák, amikor a „Robotok kicsiben és nagyban – digitális kompetenciák erősítése” című pályázat keretében az egyik tanszerforgalmazó tartott bemutatót az iskolában.

Megismerkedhettünk többek között a hőmérsékletszenzor, a spirométer, a mozgásérzékelő szenzor működésével. Mivel a laborban további szenzorok is találhatók, pl. nyomás, UV, radioaktív szenzor, így a látottak alapján számos új ötlet fogalmazódhat meg tanárban, diákban és további érdekes fizikai kísérletek állíthatók össze.

 

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://www.regi.vajdaevang.hu/images/gimi201516/adatgyujtok

NO IMAGES images/gimi201415/latvkemia